Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Βρέθηκαν ακυκλοφόρητα ποιήματα του J.R.R. Tolkien από το 1936!



Ο πατέρας της λογοτεχνίας του φανταστικού, από ότι φαίνεται, έχει ακόμα να μας προσφέρει πολλά. Πέρα από το Χόμπιτ (1937) και τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών (1954), ο Tolkien έγραφε διηγήματα και ποιήματα σε όλη του τη ζωή, πολλά από τα οποία παραμένουν αδημοσίευτα και μετά τον θανατό του. Ο μελετητής του Tolkien, Wayne Hammond, ανακάλυψε πρόσφατα, δυο άγνωστα, μέχρι τώρα, ποιήματα του συγγραφέα που είχαν δημοσιευτεί σε σχολικό περιοδικό το 1936.




Μετά από έρευνες, ο Hammond, βρήκε ένα σημείωμα του Tolkien στο οποίο ο συγγραφέας ανέφερε την συγγραφή των ποιημάτων για κάποιο περιοδικό. Μετά από σειρά ερευνών, και φυσικά με την τύχη στο μέρος του, ο ερευνητής κατάφερε να εντοπίσει ένα αντίτυπο του εν λόγω περιοδικού. Μέσα σε αυτό, όντως, βρήκε δυο, άγνωστα ποιήματα του μεγάλου συγγραφέα.

Το πρώτο, με τίτλο "The shadow man" (μτφρ. Ο άνθρωπος της σκιάς) περιγράφει "έναν άνθρωπο που έμενε κάτω από τη σκιά του φεγγαριού" και είναι μια πρώιμη εκδοχή ενός ποιήματος που εκδόθηκε πολύ αργότερα στο βιβλίο "The Adventures of Tom Bombadil" (1962).

Το δεύτερο, με τίτλο "Noel" (μτφρ. Χριστούγεννα) είναι ένα Χριστουγεννιάτικο ποίημα, που όμως δεν θα ήταν εκτός τόπου στην Μέση Γη. Πολύ όμορφο και ιδιαίτερο, με την υπογραφή του μεγάλου συγγραφέα.

Ο εκδοτικός οίκος HarperCollins, είπε ότι τα ποιήματα αυτά, μαζί με άλλα άγνωστα κείμενα και ποιήματα του συγγραφέα, θα συμπεριληφθούν σε αναθεωρημένες εκδόσεις του βιβλίου "The Children of Hurin".


ΠΗΓΗ




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου